Папуги

Загін папугоподібних відомий з епохи неогенового періоду. Папуги мають характерний вигляд. Їх довжина варіює від 10 см до 1 м. Папуги мають дрібне рідкісне оперення. Основна більшість папуг, у тому числі і хвилясті папуги яскраво пофарбовані, переважаючий колір насичений зелений. У забарвленні папуг є характерна особливість, що поля різного кольору чітко відмежовані одне від одного, а відтінки їх доповнюють тони спектру (блакитно-фіолетовий, лимонно-жовтий, зелений, пурпуровий, т.д.). Пташенята і птиці молодого віку зазвичай мають однакове забарвлення.

Найбільш типова ознака загону папугоподібних - це дзьоб. Особливість дзьобу полягає в тому, що висота його в основі більш ніж у два рази перевищує ширину, а в деяких випадках і довжину. Наддзьобок папуг зігнут під великим кутом, рухливий, має гострий хребет і коротку воськовицю біля основи, як у хижих птахів. З обох боків наддзьобка розташовані виступи, відповідно їм на краях подклювья є дві западини. Піддзьобок у папуг широкий і короткий. Завдяки такій будові дзьоба, папуги легко справляються з дуже міцною шкіркою здерев'янілих плодів. Також вони можуть лазити по гілках дерев, чіпляючись як лапами з пазурами, так і дзьобом. Лапи папуг короткі і потужні, оперення на лапах поширюється до п'ят. Папуги міцно охоплюють гілки лапами і можуть підносити до дзьоба їжу, так як перший і четвертий пальці на лапах повернені назад. Кігті у папуг вигнуті, але менш міцні і гострі, ніж у хижих птахів. Крила у представників загону папугоподібних великих розмірів, мають загострену форму. Крила складаються з приблизно двадцяти махових пір'їн з міцними стрижнями і широкими опахалами. У хвості папуг дванадцять пір’їн. Літають ці птахи дуже швидко, але на невеликі відстані.

Є певні риси черепа, властиві всім папугам. Череп широкий, причому нижньощелепні кістки подовжені і високі, тому часто виступають за потиличну кістку. Головний мозок краще розвинений, ніж у інших птахів, у зв'язку з чим, у папуг хороша пам'ять, і є здатність запам'ятовувати і відтворювати різні звуки. Голосові м'язи також відмінно розвинені. Папуги мають короткий, м'ясистий язичок, на якому видно множинні ниткоподібні сосочки. У особин деяких видів куприкової залози немає. Щодо кісткової системи слід зазначити, що хребці у птахів опістоцельного типу, грудна кістка з високим гребенем, ключиці короткі. Травна система папуг влаштована таким чином: шлунок складається з двох відділів - залозистого і істинного, жовчний міхур і сліпий придаток відсутні, підшлункова залоза має два відділи.

На великій голові папуг виділяється великий дзьоб гачкоподібної форми, на зразок дзьобів пернатих хижих птахів. Однак дзьоб папуг потовщений і більш високий, так як використовується птахами не тільки для пошуку і перетирання їжі, але і для переміщення в просторі. Іншими словами дзьоб папуг виконує функцію ще однієї ноги. Пересування птахів виглядає так: вхопився дзьобом, як гаком, за гілку, лапи звільнилися, далі тіло підтягується вгору, і папуга хапається пальцями за наступну гілку, потім можна закинути дзьоб-гак ще вище, тощо. Таким способом папуги переміщаються з великою швидкістю в лісі і в зоопарку. Цікаве видовище, коли при цьому папуга утримує в дзьобі ще й корм, а може ще в русі їсти горіх або зерна.

Природний ареал проживання папуг - місцевості з субтропічним і тропічним кліматом. Найбільш численні види папуг у Австралії. Вчені вважають, що австралійський континент є ймовірним центром виникнення родоначальників всього загону в цілому. Представники загону папугоподібних мешкають також в Південній і Центральній Америці, Індії, на південному сході Азії, а також у Західній Африці.

Папуги ведуть денний спосіб життя. Живуть на деревах, рідше з'являються на відкритих місцевостях. Рідкісні види зустрічаються на високогір'ях. Найчастіше папуги збиваються в зграї. Всі представники загону папугоподібних, в основному, рослиноїдні. Їх основною їжею є насіння і плоди рослин. Так папуги можуть розносити насіння рослин, поширюючи їх в природі. А папуги Лорі поїдають пилок і нектар, тому виступають як запилювачі деяких видів тропічних рослин. У деяких районах папуги завдають шкоди господарству людини, знищуючи посіви злаків і сади. Дуже рідко папуги їдять їжу тваринного походження, зокрема, черв'яків, личинок комах.

У період розмноження папуги облаштовують гнізда в дуплах дерев, норах, термітниках, іноді на землі. Представники роду аргентинських папуг вибудовують колоніальні гнізда безпосередньо на гілках дерев. Всі папуги є моногамними. Кладка яєць включає від одного до дванадцяти штук, в більшості випадків до п'яти яєць. Висиджує яйця самка, у папуг деяких видів, наприклад, корелли, підключається до процесу висиджування і самець. Пташенята, що тільки вилупилися, не в змозі самостійно існувати, вони сліпі і без пір'яного покриву. Тому батьки змушені вигодовувати їх відригнути їжею з зоба.

Часто люди містять папуг різних видів у неволі. Їх можна придбати в зоомагазинах. Птахи швидко звикають до людини, невибагливі до умов проживання.

На сьогоднішній день загін папугоподібних ділять на дві родини: какаду та папугові. Ці родини об'єднують близько 350 видів папуг.